A jóga nem csak a tested rugalmasságát növeli
... hanem az elmédét is!

A jóga, a jógaszőnyegek és én

Sok éve jógázom már és ezalatt sok és sokféle jogaszőnyeget „elkoptattam” kipróbáltam.

A legújabb „felfedezettem” a parafa jógaszőnyeg. Még sosem volt ilyenem… Hát most van és több hét jógázási tapasztalat után elégedetten használom tovább. Miért is vagyok elégedett vele?

 Most, a nyári melegben elsőként a legtöbb jógázó szempontjából fontos csúszásmentesség kérdése jut eszembe. Sok jógamatrac esetében minél inkább izzad a kezünk annál inkább csúszik az a szőnyegen. A parafa szőnyegnél éppen ellenkezőleg, izzadság esetén is jól tapad. … és miközben izzadunk/jógázunk abban a boldog tudatban tehetjük, hogy jógaszőnyegünk antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, és – bár valószínűleg jóga közben nem jár az eszünkben, – de mindenképpen jó érzés tudni, hogy a parafa eszközök fenntartható forrásból származnak, a készítésükhöz nem kell kivágni a fát, az akár több szár évig élhet boldogan, és mi is sokáig használhatjuk, hiszen tartós anyag.

Az eddigi jógaszőnyegeim/tapasztalataim. röviden:

Ha minőségi jógamatrac és márka akkor: Manduka

Én is nagyon szerettem az első Manduka jógaszőnyegemet, optimális volt vastagság/puhaság és a csúszásmentesség tekintetében is. Mégis az első Manduka szőnyegem alig egy évig tartott ki. Ez pedig az árát tekintve nagyon rossz arány. Mi történt vele? – egyszerűen elrongyolódott. Ahogy a talpam súrlódott rajta, fellazította a szőnyeg fedő rétegét, felszakadt és tényleg használhatatlanná rongyosodott. A magyarázatát csak sejtem: ez a Mandukám természetes gumiból készült, talán sokáig állt raktáron mielőtt hozzám került és mivel természetes anyag, van érési/elhasználódási ideje. Mindenesetre az enyémnél ez az idő túl hamar járt le. Egyedül a táska, – amit hozzá kaptam -tartott és tart ki most is.

A jelenlegi itthoni jógaszőnyegem is Manduka (a páromat nem bátortalanította el a rossz tapasztalat, másodszorra is meglepett karácsonyra vele). Ebbe szerintem nincs semmi természetes anyag, az előbb említett jó tulajdonságai viszont nagyjából maradtak. Nem olyan jóleső rajta a jógázás, mint az elsőn volt, de cserébe viszont már jó pár éve (kb 10) használom, és nincs rajta sérülés.

Futottak még: tapasztalat egyéb jógaszőnyegekkel

Az Ambajógába vettem jópár szőnyeget már, két nagyobb „eresztésben” az elsőt a Bonuszbrigádon, a másodikat már nem is emlékszem, valahol a neten, mint sok minden mást. Egyik sem volt jobb a másiknál, a használattól leválik/morzsolódik a felszínük. Szerintem már legalább egy teljes szőnyeg került a porszívóba por formájában. Ezek árban a kb. 4-5 ezer Ft-os kategória. Nálam ez a tapasztalás, máshol lehet, hogy más. Többen hozzák a saját jógaszőnyegüket az órára, sokan sokfélét, – ez utóbbiakat is – és nincs rá semmi panaszuk. Nyilván függ a használat intenzitásától és a mennyiségétől is.

Összegzés:

A parafa jógaszőnyeg apropójából született ez a blokkcikk. Tehát először is róla: nagyon megszerettem, pozitív öko vonatkozása, valamint a komfortos jógázás miatt is. Előnye még, hogy pille könnyű, nem úgy, mint az „otthoni” Mandukám ami kevésbé hordozható, hiába a szuper vállra akasztható táska… nehéz na. Persze ha valaki csak kikapja a kocsiból beszalad a stúdióba, jógázik, – úgy könnyebb. Ez megtehető itt az Ambajógában, itt még lehet parkolni (ingyen), egy a városban bentebb lévő jógastúdióban, – már évekkel ezelőtti saját tapasztalat alapján – sem lehetett. Többször jártam úgy, hogy nem találtam parkolóhelyet és lekéstem az órát. Ma már általában kerülöm az autó használatát a városban, marad a bicikli és a tömegközlekedés. Így élhetőbb nekem is és a városnak is.

Mi a konklúzió: milyen szempontok alapján válasszunk jógaszőnyeget?

Gondolom olyan nagy meglepetés nem lesz a válaszomban 😊 Mindenki a saját szempontjai szerint dönt/döntse el. Kezdő jógázó- e vagy gyakorlott, lassabb vagy dinamikusabb a gyakorlása, milyen gyakorisággal fog jógázni, szeretné-e gyakran magával vinni stb. .. gondolom számít persze az ára, mennyit szánna rá jószívvel.

 

Végül: a jó jógaszőnyeg könnyebbé teheti a gyakorlásunkat, de a csilivili szőnyeg és ruha csak eszköz és nem a cél. A cél a rendszeres gyakorlás, hogy életünk részéve váljon a jóga, hasson a testünkre és az elménkre. Nyitottá és befogadóvá válni mind az ászanák, mind pedig a jóga szellemisége iránt.