A jóga nem csak a tested rugalmasságát növeli
... hanem az elmédét is!

Ezt a videót választottam az Ambajoga videótárából tavasz és nyár idéző jógagyakorlásként. 1-es szintű videó, akár seniorkorú jógázóknak vagy kortól függetlenül bárkinek aki könnyű „talajközeli” gyakorlásra vágyik. 

Érdemes tehát kipróbálni a jógát kint a kertben/természetben, a szabad levegőn ha még nem tetted…  így akár minden egyes gyakorlásunk különböző lehet, nem csak az ászanák hanem a helyszínt illetően is. Időjárástól, napjárástól/napszaktól függően más-más helyre teríthetjük le a jógaszőnyegünket. Ami a gyakorlást magát illeti, jógázhatunk „belülről” vagyis csak hagyni, hogy szinte magától tudja a test, hogy mi a legjobb neki és vegye fel a különböző jógatesthelyzeteket (persze ha már egy kicsit gyakorlottabb ismerői vagyunk a jógaászanáknek), vagy (ahogy az előző blog témája volt) a mobiltelefonon vigyük ki magunkkal a jógát, és a neten találjunk magunknak éppen megfelelő videót. Ehhez ajánlom ezt a blogbejegyzést, itt. Ebben a tekintetben is változatos lehet tehát a gyakorlásunk. 

Miben még? – apró dolgokban, apró dolgokra csodálkozhatunk rá..  a benti sima talajhoz képest kint hepe-hupa, egyenetlen a felszín… masszírozza a talpat és új megvilágításba helyezi az egyensúlyi ászanákat. Ha a fűben terítettük le a szőnyeget akkor puhább a talaj térdelő testhelyzetekben ez igen előnyös.  (Az esetek többségében) nagyobb a tér körülöttünk így minden irányba terjeszkedhetünk és nem rúgunk bele  a szekrénybe vagy a szomszéd jógázóba. Én a fejenállást is kimondottan jobban szeretem kint a szabadban, valahogy jobban érzem a talajt. Sokkal talaj illetve természetközelibb a jóga. Ehhez a gyakorláshoz előnyösebb a vastagabb erősebb és jobb tartású szőnyeg, ami nem csúszik és gyűrődik.

Ha intenzívebb, dinamikusabb a gyakorlás több és tisztább a tér és a levegő körülöttünk, így szabadabb, könnyebb a légzés. Ha megizzadnál kellemesen hűsít a levegő.. és…  és igen rögtön megérzik a „hívást” a rovarok/szúnyogok, és nem csak este. Mindenképpen érdemes rovar riasztóval befújni magunkat, kezdés előtt. A relaxációt se hagyjuk ki, bár akkor meg a hangyák csiklandoznak… 🙂  Relaxáció előtt, és a gyakorlásunk durva fizikai része után, tehát e kettő között kellemes átmenetet képez a pránájáma vagyis néhány „légzőgyakorlát”. Ilyen lehet a teljes jógalégzés, vagy a váltott orrlukú légzés, aminek több változatát ismeri és alkalmazza a jóga. A legegyszerűbb módja, akár a relaxáló testhelyzetünkben, lecsendesült elmével és légzéssel, az „elménk erejével” az egyik orrlukunkon keresztül lélegezni folyamatosan majd a másikon, ugyanannyi ideig. Majd anélkül, hogy mozdulnánk néhány teljes jógalégzés után engedjük bele magunkat a pihenésbe, a relaxációba.

Szép tavaszt, megújulást a jógában is!