A jógafolyamat gyakorlati, ászanázós részének is szinte minden formáját szeretem. Többféle jógastúdiót/oktató óráját látogattam/próbáltam ki az évek során, már azelőtt is, hogy fő tevékenységként el nem kezdtem a jógával foglalkozni. A helyszín szinte mindegy volt, de mióta az online térben is sok és sokféle jógatartalom elérhető, tényleg szinte minden kötöttség megszűnt, bárhol, bárki, bármikor gyakorolhat. Saját gyakorlásként mai napig használom az interneten elérhető tartalmakat, magam részéről a dinamikusabbakat… és pont egy ilyen ajánló jött velem szembe a Facebookon. Le is csaptam rá, bevallom azzal a (hátsó) szándékkal, hogy majd jól megvéleményezem és megosztom Veletek a tapasztalataimat, hátha kíváncsiak vagytok rá és talán még hasznosnak is találjátok. 

Tehát az Asana Rebel, jelenlegi formájában egy angol nyelvű jóga gyakorló-applikáció, (vagyis böngészőben (még) nem elérhető). Ahogy a neve is mutatja ő egy „lázadó” és a jógát, az ebben a „lázadó” hangulatban gyakorlókat szólítja meg. Itt cél és a fő szempont a fitnesz, és az erőnlét.

 

Kezdjük az elején:

Az app letöltése persze egyszerű, de csak többszöri próbálkozás után engedett csak be. Ez minusz pont.

Mielőtt bármit is látnánk belőle, személyre kell szabni. Először is, hány éves vagy, teszi fel a kérdést. Bevallom itt elbizonytalanodtam…. aztán tíz évet letagadtam és azt mondtam 45. (…és nem, nem azért mert egy appnak sem akarom elárulni a koromat, hanem mint aktív jógázó, talán ebben a tekintetben reálisabbnak gondoltam) Következő kérdés, persze a magasság és a kilók. (180/75) Mennyit szeretnék leadni, mondtam 5 kg-t. és mi a célom? …mivel a promo videóban is a „tight and tone body”-t hangsúlyozta, gondoltam az jó lesz nekem is. Van egy kimondottan ezzel a címmel futó sorozat benne, én ezzel kezdtem. (most látom, hogy kijött belőle a 2. sorozat, „Tight and tone body is back even stronger”, címmel hát, az első sorozat is elég erős volt, ebbe bele sem kezdtem (eddig még).

Tehát napi tervet tudunk összeállítani, akár kalória alapján, kedvenc workout-okat jelölni stb. A napi tervbe bele tartozik a jó tanács magunknak, hogy igyunk egy pohár vizet., a nap kérdésének a megválaszolása, vagy hogy jó hangosan dícsérjük meg magunkat… de persze vannak receptek is. Alapból beállították a meditációt és a zenehallgatást. Maguk a „workout”-ok vagyis a gyakorlóvideók nem túl hosszúak a leghosszabb is alig 25 perces és az alap beállítás szerint van reggeli illetve napközbeni jógagyakorlás. De mindenki úgy variálja ahogy akarja, többet vagy kevesebbet, egyszerre egy gyakorlás alatt vagy elosztva a nap folyamán. Én napi egy hosszabb gyakorlást választottam és több 3-4 workout-ot kombináltam össze. Ez nagyon tetszett az applikációban, hogy könnyen összerakható a különböző  gyakorlásokból egy önálló teljesen új, mégpedig úgy, hogy amikor az adott videónál a levezető rész következne rákérdez, hogy akarod-e folytatni, vagy inkább befejezed. Ha folytatnád a gyakorlást akkor elfogadhatod amit ajánl következőként, vagy választasz magadnak egy másikat, aholis skippelheted, vagyis átugorhatod a bemelegítő részt (hiszen már be vagy alaposan melegedve) és folytathatod tovább az intenzívebb szakasszal. Ezt többször is megismételheted, így összerakva akár 90 perces vagy hosszabb gyakorlást is, mígnem mikor úgy érzed elég, akkor a rákérdezésnél (folytatod e tovább egy másik videóval) már nem váltasz, hanem hagyod végigmenni és jön a nyújtás és a relaxáció. Ezt meditáció-nak hívja, de nem az… jó esetben is csak relaxáció… én csak néhányszor hagytam ezt a részt végigmenni.. angolul hallgatni a relaxációt elég furcsa, de jó lehet „nyelvleckének” akár.

Még valami: több nyelv közül lehet választani alapbeállításként, amelyiken használni szeretnéd az applikációt. A magyar nincs köztük.  Így ha a megértés akadozik, akkor akadozik a gyakorlás is. Nekem nagy segítség volt, hogy (mivel mobilon elég kicsi) kiraktam a TV-re, így már könnyebben volt követhető. Plusz technikai pozitívum, hogy  letölthetünk workoutokat a telefonra, ha éppen nem vagyunk wifi közelben és a mobil adatforg. keretünket sem akarjuk terhelni, akkor is tudunk gyakorolni, akár a „mobil”világ végén is.

Összességében tetszik az app. és azt hiszem megtartom…  50 % off-al, egy évre 35,99 USD- ért vettem kedvezménnyel és két hétig „lemondható”. Elég sok eszközt, applikációt vettem az interneten, nemcsak a jógához kapcsolódóan… mindegyik két hétig vagy akár 30 napig is lemondható, pénzvisszafizetési garanciával, és sok esetben éltem is ezzel a lehetőséggel. Soha nem volt még, hogy ne kaptam volna vissza a pénzem.

Ami a legfontosabb: Az eddigi tapasztalatom alapján, nem használ nehéz ászanákat az Asana Rebel, de mégsem ajánlanám kezdőknek és semmiképpen nem javaslom annak akinek éppen akár egy kicsit is fáj pl. a dereka (pont van ugyanis workout derékfájásra). Másfél hetes tapasztalatom alapján a videók dinamikusak, gyorsak, gyorsan váltanak/változnak benne a pozíciók, így nincs idő nagyon cizelláltan mozdulni. Fontos a testtudat, a nyújtott gerinc, a megtartott hasfal, vagy ahogy órán mondjuk a „bandha”.

 

Ha kérdeznél ezzel, akár mással kapcsolatban, akkor rajta…  szívesen válaszolok  🙂