A jóga nem csak a tested rugalmasságát növeli
... hanem az elmédét is!

Egy nem annyira friss, de magyar jógakutatás megállapításai apropóján, néhány gondolat a "keleti" jóga és a "nyugati" ember kapcsolatáról.

A jóga nagyon népszerű és „trendi” az utóbbi években különösen, de valójában már több évtizede megérkezett keletről nyugatra. Ezalatt az idő alatt és előtte is sok mindent elmondtak leírtak róla, sok szó esett arról is hogy nem „csupán” testmozgás hanem filozófia, életmód, kapcsolódás a transzendentális fele, önmegvalósítás. Bár ez utóbbi alatt teljesen mást értünk „nyugaton” és „keleten”. Míg tőlünk keletre ez inkább spirituális út, melynek végső célja kiszakadni a „samsara”-ból vagy is az állandó születés és halál körforgásából, nálunk itt „nyugaton” inkább az anyagi világban történő, természetünk szerinti, itt ebben a világban elégedettséget és boldogságot nyújtó helyzetet/állapotot jelenti.

 

Ez az értelmezésbeli különbség is és jól mutatja, hogy a nyugati társadalmak inkább az „anyag” felől közelitik meg a világ dolgait, kérdéseit, míg tőlünk keletre még sokkal inkább élő valóság az anyagon túlról, a transzcendentális felől tekinteni a tapasztalható, kézzel fogható valóság fele.

Mi a világnak ezen a felén jógafolyamat felé is ezzel az attitűddel fordolunk, sokkal inkább tekintjük egyfajta testedzésnek a jógát, mint életmódnak, ne adj isten lelki útnak.

Számomra az bizonyítja a jóga örökérvényűségét, hogy a letűnt korok tanítói, mesterei, olyan bölcseletet, megértést, tudást birtokoltak/birtokolnak az ősidőktől fogva napjainkig, amely tudást megismerve, és akárcsak a testmozgás részét gyakorolva is, – az a ma embere számára is érezhetően megkönnyíti a testi lelki működést a mindennapokban. … és ha már az „anyag” felőli megközelítésről beszélünk, induljunk el innen. Már a testhelyzetünkkel nagymértékben befolyásolhatjuk a mentális állapotunkat. Egyszerűen gondoljunk csak arra a megfigyelésre, hogy mennyire összefügg a testtartásunk és a lelkiállapotunk, nemcsak a hangulatunk hat a testhelyzetre hanem fordítva is. Például a hősi pózt gyakorolva, nyitva a mellkasunkat a magabiztosság érzése erősödik bennünk, elmében határozottabbá válunk és kitartóbbá.

Tehát a védikus tudás nem helyez nagy hangsúlyt az anyagra (értsd ezen akár az emberi testet) csupán csak annyira, hogy mivel emberi testben születtünk meg, ezáltal lehetőséget kapunk az önálló akaratra és döntésre, lehetőségünk nyílik a jógafolyamat útját választani és elindulni rajta. Ez sokunknál az un. alkalmazott jógafolyamatnál, jógaászanák végzésénél kezdődik, a pranayama vagyis a „légzőgyakorlatokkal”, relaxációval folytatódik. 

(Mi is az az „alkalmazott” jógafolyamat? –  leegyszerűsítve az amikor „lecsupaszítjuk” a jógát a testhelyzetek, pózok kivitelezésére. A jóga eszköztárából azokat hagyva meg melyek a testi jóllétünket segíti elő.)

Tehát a rendszeres jógagyakolásunk nemcsak a testünket teszi erősebbé és rugalmasabbá hanem az elménket is, mentálisan is ellenállóbbá tesz. 

Ez utóbbit is támasztja alá egy hazai kutatás, mely a Magyar Jóga Társaság vezetésével zajlott ‘majd egy éven keresztül 2013/2014.-ben. A vizsgálat a résztvevők egészségi/élettani illetve pszichológiai változásait vizsgálta.

A három terület amelyre a vizsgálat kiterjedt tehát:

– a stresszhelyzetben átélt szorongás csökkenése

– az általános jóllétben bekövetkezett változások: a mindennnapi életben átélt komfortérzet, kiegyensúlyozottság

-a szokásos életvezetési nehézségek megoldásában, a stresszorok kezelésében, a kontrollképességben, attitűdökben bekövetkezett változások.

A megkérdezettek 100 %-ban javuló élettani funkciókról számoltak be: a gyomor és béltraktus, a máj és a vese működése, az agyi idegek állapota, a reumás csontbetegségek, a toxinok anyagcseréje, az endokrin rendszer és mell analízise területén. A kutatás a stresszel szembeni ellenállóképességük illetve az ilyen helyzetekkel való megküzdés képességének javulását valószínűsíti.

Arra a kérdésre, hogy csökkent/ek valamelyik betegségem/betegségeim tünete/i? kérdésre 103 főből 86-an (83,5%) válaszoltak igennel..

Megszűntek a következő betegségem/betegségeim tünete/i? kérdésre 100 főből 27-en (27,0%) válaszoltak igennel..

Kialakultak-e újabb problémáid az elmúlt 20 hétben? kérdésre 146 főből 137-en (93,8%) válaszolt nemmel.